måndag, oktober 23, 2006

Låt dem tugga!

Läste nyss en artikel i Sydsvenskan om hur två svenskar och en norrman blivit gripna i Malmö för att ha försökt smuggla in 192 kg Khat. Polisen är naturligtvis stolta över att de lyckats ta fast dessa tungt kriminella individer som hade för avsikt att förse folk med dödsdroger.

I västvärlden är alkohol och nikotin våra "drugs of choice". Vi dricker som svampar och förstör ofta både hälsa, hem och psyke enbart som en följd av den otäcka drogen. Nikotinet skadar inte mer än en kopp kaffe, men vi väljer att inta det genom att dra in en tjock rök innehållandes en massa tjära och andra hemskheter. Detta är helt accepterat. Inget konstigt alls. Vi väljer berusning före hälsa. Vi gör ett, mer eller mindre, aktivt val och dricker oss berusade i tid och otid.

Vad vi inte vill förstå är att det i andra delar av världen finns andra berusningsmedel som nyttjas ungefär på samma sätt som vår alkohol. Särskilt tydligt är det på Afrikas horn där drogen Khat tuggas flitigt av befolkningen. Användandet av Khat är en tusenårig tradition, på många ställen nyttjades den tidigare än kaffet. Drogen måste tuggas senast 48 timmar efter skörden och ger en mild euforisk och uppiggande effekt. Den används ungefär på samma sätt som vi (de flesta av oss) dricker alkohol, tillsammans med vänner och bekanta. Man samlas, tuggar Khat, pratar och diskuterar.

Naturligtvis finns det baksidor med nyttjandet av Khat, men att de skulle vara större än baksidorna med alkohol finns det få belägg för. Trots detta har vi i väst (med England och Holland som undantag, där är Khat lagligt) bestämt att när de kommer till våra länder ska de börja nyttja våra droger och förkasta sina egna. Detta leder till smuggling och kriminalisering av tusentals somalier, etiopier och eritreaner som redan tidigare har en kämpig situation. Jag har rätt att sätta mig hemma hos en kompis och hälla i mig en flaska whiskey, varför skulle inte en somalier få tugga Khat tillsammans med sin bror?

Länk till sida med mer information om Khat

1 Comment:

Alkanen said...

Jag har rätt att sätta mig hemma hos en kompis och hälla i mig en flaska whiskey, varför skulle inte en somalier få tugga Khat tillsammans med sin bror?

Enkelt besvarat: För att vi säger så!

Tyvärr hör logik och förd politik sällan ihop.