söndag, november 12, 2006

Dags för lite proffsboxning?

Det verkar som om det gamla förbudet mot proffsboxning i Sverige är på väg att rivas upp. En suddig formulering i den nya lag som kommer att träda i kraft den första januari kan dock sätta stopp för medborgarnas rätt att själva välja vilka risker de vill ta med sitt idrottsutövande.

Den lag mot proffsboxning som funnits i Sverige i årtionden täckte inte de nya typer av kampsporter som florerar i Europa. Exempelvis fanns det kampsporter som innebar bland annat sparkar och slag mot liggande, sparkar mot huvud och slag mot nyckelben samt nacke och som utövades helt lagligt. Den nya lagen ska omfatta alla typer av kampsporter där slag mot huvudet förekommer och syftar väl främst till att förbjuda de sporter som anses ha för hög risk. Samtidigt menar förespråkare för proffsboxning att lagens formulering öppnar upp för galor i Sverige. Bland annat har det tyska företaget Sauerland Event begärt tillstånd att få anordna en världstitelmatch i tungvikt i Globen den 20 januari.

I regeringens förslag till riksdagen gav man dock inte proffsboxningens förespråkare mycket hopp. "Den nya regleringen torde innebära att såväl professionell boxning som arrangemang av vissa andra kampsporter som i dag genomförs inte kommer att få tillstånd med nuvarande tävlingsregler och säkerhetsbestämmelser".

En ny delegation ska bedöma varje arrangemang för sig. Lagen säger att "Tävlings-, tränings- och uppvisningsmatcher får inte anordnas utan tillstånd. Sådant ges bara om tävlingsreglerna och säkerhetsbestämmelserna ger deltagarna godtagbar trygghet." Luddigt? Javisst.

Låt oss hoppas på att vi får se proffsboxning i Sverige under nästa år.

1 Comment:

Boris said...

Vad sägs om att gå ett par ronder i vår klubblokal efter förtärande av större mängder grön ungersk trolldryck?