måndag, december 04, 2006

Väck med spelmonopolet!

Allting talar för att den svenska lotterilagstiftningen kommer att förändras dramatiskt inom de närmaste åren. Äntligen ska det svenska spelmonopolet skrotas. Naturligtvis ska utländska spelbolag kunna konkurrera om svenska kunder på samma villkor som statliga Svenska Spel. Det ska inte behöva finnas en konstant rädsla för att plötsligt bli utkastade eller indragna i rättsliga (ehum.. politiska) konflikter.

Det är inte statens skyldighet att "skydda" oss mot elaka spelbolag som vill åt våra pengar, särskilt inte när det statliga alternativet fungerar på exakt samma sätt. Paradoxalt nog gör Svenska Spel, som finns till för att skydda oss mot spelberoende och ohälsa, reklam för sina olika spelalternativ och vill få oss att spela mer. SS har spelat ut sin roll.

Enligt sydsvenskan.se är det bara Centern som ännu inte har bestämt sig. Kristdemokraterna gick på Moderaterna och Folkpartiets linje först efter det att finansminister Mats Odell (m) gick ut och propagerade för licensavgifter för både svenska och utländska spelbolag. Licensavgifter som ska ersätta de förlorade statliga intäkterna för att fortsätta kunna ge bidrag till svenskt föreningsliv. Naturligtvis hade jag helst sett att bidragen till det svenska föreningslivet helt separerades från lotteriverksamheten, men en förändring av lotterilagstiftningen enligt förslaget som lagts fram är ett stort steg i rätt riktning.

Väck med möget!
Länk till artikel på sydsvenskan.se

2 Comments:

Boris said...

Givetvis borde BLAKS söka tillstånd för att bedriva spelverksamhet för att slippa dra ner mörkläggningsgardinerna när vi arrangerar pokerkvällar.

Anonym said...

Skarpt inlägg i debatten! Håller med till 100%.