tisdag, februari 20, 2007

Varför lära sig av historien?

Tor 22/2 ”Venezuela och kampen för ett nytt Amerika”

kl.19.00, Café Tellus, Ystadsgatan 8, Malmö

”Hugo Chavez segrade stort i Venezuelas nyligen genomförda presidentval. Därmed fortsätter den radikala reformprocess som i grunden håller på att förändra det venezuelanska samhället. Ett helt nytt Venezuela växer fram vid sidan av det gamla. Grupper som tryckts ner i hundratals år har rest sig och kräver sina rättigheter.

Love Flygren och Kalle Holmkvist berättar om sina intryck från en resa i presidentvalets Venezuela.”

Arr: Socialdemokraterna och ABF Malmö

Inte för att vara negativ på något vis mot dessa två säkerligen utmärkta föredragshållare men en mer nyanserad bild vore kanske på sin plats. President Chavez har sedan han tillträdde visat alla tecken på diktatorsambitioner, förutom att han faktiskt ledde ett misslyckat kuppförsök 1992 så har han sen han valdes till president jobbat för följande:

  1. Förändring av grundlagen som möjliggör obegränsat antal mandatperioder
  2. Grundlagsändringar för ökad presidentmakt med det uttalade målet att landet skall styrs via presidentdekret
  3. Tapetserande av huvudstaden med egenporträtt prydda av slagord såsom "es necesario vencer" (det är nödvändigt att segra)

Är det bara jag eller har vi hört denna historia förut? Maktfullkomlighet och personkult i en härlig blandning. Att svenska flankpartier alltid har gillat ledare med tveksamma metoder är väl inget nytt men borde inte denna herre vara imagemässigt tveksam att hylla även för SAP?

Än mer anmärkningsvärt är att det är ABF Malmö som står som medarrangör för evenemanget, i ABF målbeskrivning kan man finna att ABF viktigaste utmaning är att verka för att utveckla demokratin.

Hur var det nu igen, utveckling var väl inte samma sak som avveckling?

1 Comment:

Anonym said...

Så jäkla klockis! ABF är värre än amnesty internationalen, denna vecka bjuder de in FARCgerilla att hålla värvningsmöte.. och så undrar folk varför man inte är med i LO!?