I föregående inlägg (om vår vän Mr Mugabe) ställer Boris en (retorisk?) fråga. "Har det funnits någon kvinnlig diktator?". Denna intressanta frågeställning tänkte jag ta mig an i en liten utläggning. Vi i BLAKS poängterar att vi står för jämlikhet mellan könen (dock inte nödvändigtvis inom könen) och att eventuella avvikelser från detta är olyckliga tillfälligheter.
Först och främst måste vi identifiera ordet "diktator". Vilka kriterier måste man uppfylla för att få kalla sig själv diktator och vem är det egentligen som avgör? Det finns ju demokratiska ledare med diktatoriska tendenser, och mysiga diktatorer med (begränsade) demokratiska värderingar. Vi kan nog alla vara överens om att Idi Amin var en diktator, han fick makten genom att manipulera ett desperat folk och behöll den genom att ha ihjäl en hel del ugandier. Samtidigt kan vi nog konstatera att Berlusconi i Italien inte var någon diktator, trots att han har lite diktatoriska tendenser. Men hur gör man när ledare hamnar i gråzonen? Var Hitler en diktator? Fidel Castro? Göran Persson? De har alla gjort sitt folk mycket ont, men frågan är om de kvalificerar in för att bli kallade diktatorer?
/../ politisk ledare som stödd på speciella maktmedel härskar utan inskränkningar och
utan att lämna något inflytande till folket
Nationalencyclopedins definition är tydlig, men ändå otydlig. Låt säga att vi har en ledare som inte är vald av folket men som ger folket möjlighet att påverka en stor del av hans beslut?
Några kända kvinnliga diktatorer kan jag inte påminna mig om att jag har stött på. För att hitta kvinnliga diktatorer måste vi därför granska några kvinnliga ledare. Det finns otaliga exempel på hur kvinnliga ledare förtryckt sitt folk, men i de allra flesta fall slutar historien med att hon blir avsatt enligt de demokratiska regler som landet hade redan innan hon kom till makten. I mina ögon kan man inte bli kallad diktator om man blir demokratiskt vald, beter sig illa och därför blir avsatt, allt enligt demokratins principer.
Exempel på denna typ av ledare är Sirimavo Bandaranaike (förföljde Tamiler på Sri Lanka men dömdes senare till sju års politikförbud (!) för att ha missbrukat sin makt), Golda Meir ("There are no Palestinians", Israelisk ledare som gick ut hårt mot palestinier men som var folkvald i sitt eget land) och Margret Thatcher (det går inte att förneka att hon hade diktatoriska tendenser, men någon diktator var hon definitivt inte).
Indira Ghandi är ett namn som dyker upp i mitt huvud. Hon är först och främst ihågkommen som den kvinna som inledde den väpnade kampen mot Sikh-separatister i 70-talets Indien. Under sin tid som folkvald lyckades hon dessutom genomföra Indiens första kärnvapentest. Indira Ghandi var kanske ingen diktator i ordets rätta bemärkelse. Hon var grym, men folkvald. Problemet var att när hon fick order om att avgå (efter att ha drivit Indiens ekonomi i botten och funnits skyldig till valfusk) utlyste hon undantagstillstånd och fortsatte styra Indien med grymma metoder. Politiska motståndare fängslades, mänskliga rättigheter åsidosattes och tidningarna fick utstå en långtgående censur. Samtidigt styrde Indira Ghandis äldsta son, Sanjay, Indien som om det vore hans egna lekplats. Bland annat introducerade han tvångssterilisering i ett försök att hejda landets befolkningstillväxt. 1984 skjöts hon till döds av sina Sikhiska livvakter.
Faktum är att det är svårt att hitta några andra kandidater i modern tid. I 1500-talets Ungern torterade drottningen Elizabeth Bathory unga kvinnor för njutnings skull. Isabella, drottning av Spanien, förföljde judar och zigenare på 1400-talet och Elizabeth I var kanske inte Guds bästa barn, men i modern tid är det tomt.
En enda kvinnlig diktator lyckades jag få fram. Det måste finnas fler. Tips på kvinnliga diktatorer, eller kanske demokratiskt valda kvinnor med diktatoriska tendenser, mottages gärna (Gudrun Schyman är under utredning, tack för tipset "Hairy Duck")!
Tidningen "Parade" listar varje år världens tio värsta diktatorer. På årets lista fanns inga kvinnor med. Det känns som att det krävs en djupare undersökning i den här frågan.
Länk till artikeln i Parade