torsdag, mars 08, 2007

Balansakt i den högre skolan

Politiska lobbyorganisationer har länge intresserat mig och jag har alltid förundrats över deras fantastiska förmåga att nyttja fakta och statistik till sin favör.

Den 1 mars sade Anders Ygeman, socialdemokratisk ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott följande:

“Den borgerliga regeringens handlingsförlamning på miljöpolitikens område har lett till att försäljningen av miljöbilar bokstavligen står och stampar. Vi ser nu en Maud Olofsson-effekt, som riskerar att bli förödande. Nu måste regeringen snabbt vidta åtgärder för att stimulera övergången till fler miljöbilar, så att vi inte tappar ännu mer fart än vad som redan skett. “

Vilket är i princip exakt ordalydelse från Bil swedens pressmeddelande daterat dagen innan. Bil Sweden är en intresseorganisation för sveriges bilåterförsäljare. Förutom att det är anmärkningsvärt att politiker inte har mer fantasi än att åtminstone skriva om pressmeddelandet från en lobbygrupp innan de presenterar det som egna åsikter så verkar BilSweden ha lite svårt att välja sida, denna vecka damp ett pressmeddelande med följande rubrik ner i inboxen:

Sverige har Europas snabbast sjunkande koldioxidutsläpp från nysålda bilar

Nu är Sverige på ungefär samma nivå som den genomsnittliga noteringen inom EU och det är den svenska satsningen på bilar som drivs med alternativa bränslen tillsammans med en ökad dieselbilsförsäljning som ligger bakom framgången, säger Bertil Moldén vd för BIL Sweden.


Skall ni banka er på bröstet och visa hur duktiga ni är på att sälja miljöbilar eller skylla bristande mijöbilsförsäljning på politikerna? Bestäm er och gör det snarast.

1 Comment:

Unknown said...

Vi skall göra som de gör i USA på stora (och smidiga) pendelsträckor. Införa HOV (måste minst åka 2 i varje bil under utsatta tider eller ha en hybridbil)