torsdag, juni 14, 2007

Here we go again Aftonbladet

Efter Aftonbladets granskning av SD var vi hoppfulla att tidningen hade börjat satsa på mer seriös journalistik och det är därför med bestörtning jag läser deras artikel om skolfröken som hamnade i vägen för en nedfallande ledning på köpenhamns huvudbangård.


Hon räddade sina elever från elchock
Birgitta Lindgren mår rätt bra – med tanke på att hon fått 45 000 volt genom kroppen.Hon skyddade sina 17 elever när elledningen föll ner på perrongen.
– Jag är glad att jag lever, sa Birgitta Lindgren när hon i går kväll kom hem till Malmö.
– Men jag har fruktansvärt ont


Något närmare sanningen är Sydsvenskan som gjort lite faktakoll och de skriver följande:

Det var ingen ström i den elledning som ramlade ner på Hovedbanegården i Köpenhamn och skadade sju personer lindrigt, däribland fyra svenska skolbarn, i tisdags kväll.
- Det finns ett säkerhetssystem som stänger av spänningen i ledningen när något jordat kommer i kontakt med den, säger Lars-Erik Bergqvist, säkerhetsansvarig hos Banverket Syd.


Väldigt gripande öde och Birgitta är en sann hjältinna som vi skall tacka för att inte fler skolbarn skadades men snälla Aftonbladet försök åtminstone vara sakliga. Sensationsjournalistik må vara festligt att läsa som underhållning men jag upphör aldrig att förundras över dessa journalisters framställning. Släpper de varje form av självaktning i jakten på lösnummerförsäljningen eller är de verkligen helt inkompetenta?

2 Comments:

Anonym said...

"med tanke på att hon fått 45 000 volt genom kroppen"
hahaha.. jovisst.

Anonym said...

Hmmm, det var ju faktiskt så att det tog några dagar för strömlösheten att dyka upp. Alla medier tog DSB/"vem det nu var" på orden, eller om de hittade på det själv, att det fanns ström i ledningen.

Dock, man kan ju framhålla att en journalist med teknisk kunskap hade sett det orimliga i att överleva 45 kV utan allvarliga brännskador.
Tyvärr finns inte den kunskapen bland allmänjournalister.