tisdag, juni 12, 2007

Mellan 25 och 30 ton

Tidigare har rikskriminalen uppskattat den svenska cannabismarknadens storlek till ungefär tre ton per år. Det skulle innebära att det konsumeras ungefär 0,3 g cannabis per invånare och år.

På initiativ av regeringens narkotikapolitiska samordningsprojekt "Mobilisering mot narkotika" började rikskriminalen kartlägga den svenska cannabismarknaden i mars 2004. Nu är kartläggningen klar och resultatet visar att de tidigare siffrorna har varit helt fel. Enligt rikskriminalen konsumeras det mellan 25 och 30 ton cannabis i Sverige varje år, vilket innebär ungefär 2,5 gram per invånare och år. Betydligt mer, och enligt rikskrim kan siffran vara ännu högre.

"Mängden cannabis i omlopp i Sverige är mycket större än vad vi tidigare trodde," säger projektledaren Johan Nilsson vid Rikskriminalpolisen.

Enligt SvD vill Johan Nilsson även öppna upp för systematiska trafikkontroller längs med de stora motorvägarna för att få stopp på smuggligen. Vanvett! Utan en fullständig övervakning av varenda svensk medborgare går det aldrig att få stopp på cannabiskonsumtionen (eftersom cannabis är så lätt att odla räcker det inte att strypa tillgången) och så länge det finns konsumtion kommer det att finnas cannabis. Det är inte svårare än så. Lägg pengarna på något vettigt istället.

Länk till artikel i SvD

2 Comments:

Anonym said...

Vanvett! Det va ju ett kul ord.

Branta stigar said...

Haha jo... Man måste ju variera sig!