onsdag, april 18, 2007

Tokiga tyskar och tokbjörnbarnvisor

Berlins zoo lyckades för ett par veckor sedan sätta en liten undernärd isbjörn till världen. Björnen gavs namnet Knut och var den första björnen på 30 år att födas i Berlin. Visserligen hade Knut också två syskon men dessa båda dog redan några dagar efter förlossningen så på något sätt har de undgått att räknas för att slå det rekordet. Kontrollanterna från Guinness hade säkerligen haft synpunkter. Det är dessutom extra beklämmande att det gått så lång tid eftersom björnen pryder Berlins stadsvapen och ska tjäna som invånarnas symbol och beskyddare.

Till råge på allt var även den nyfödda björnen defekt på en rad vis och fick därför leva i någon respiratorliknande anordning i ett antal dagar men nyligen har han alltså släppts ut i hagen för allmän beskådning. Och gissa om intresset är stort efter 30 års väntan.

Media från hela världen har flockats runt hagen i flera dagar för att basunera ut budskapet om isbjörnens förehavanden - som huvudsakligen består i att äta, gå på toaletten (alternativt förargelseväckande beteende) och bada.
Dessutom har flera driftiga snubbar passat på att dra igång och sälja diverse attiraljer som stickers, kramdjur och nyckelringar. Senast i raden är att en tysk låtskrivare skrev en barnvisa om Knut och lät sin nioåriga kusin sjunga in den. Man la ut den på nätet och snart hade närmare 100 000 besökare lyssnat på låten.

Ibland undrar man om folk inte kommer undan lite för lätt när man slår mynt av andra människors idioti. Inn.se vill egentligen inte direkt promota låten men man måste ge upphovsmakarna några poäng för att man faktiskt tjänar pengar på den.
För övrigt kan vi konstatera att J.S. Bach tveklöst kommer att vända sig i graven flera gånger om när han om ett par veckor nås av nyheten att kompositören bakom "Knut der kleine Eisbär" är den mest välrenommerade av Tysklands alla kompositörer genom tiderna. Just you wait.

Se, lyssna (och njut?):



Notera också att även SVT lyckats få upp detta mästerverk på sin site, http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=796299.

0 Comments: