söndag, april 29, 2007

Smugglare som vill tugga!

Enligt en artikel i Sydsvenskan greps en smugglare efter en biljakt imorse. Han valde att inte stanna när tullen vinkade in honom på Lernacken och körde rakt igenom. Efter en "dramatisk" biljakt på yttre ringvägen körde han in i ett vägräcke och kunde lyckligtvis gripas. I bilen hade han hela 106 kg av den fruktade dödsdrogen Khat.
(Mannen på bilden har inget med Sydsvenskans artikel att göra, han är en helt vanlig tuggare)

En man importerar en drog som han och hans vänner anser vara relativt ofarlig och som har betydligt mindre påverkan på samhället än alkohol. Han vet att det är olagligt, men vet även att risken är ganska liten att åka fast (statistik visar att det körs Khat flera gånger dagligen över Öresundsbron). Tullen vinkar in honom och han vet att även om drogen han har i baksätet är helt naturlig för honom så betraktas den som livsfarlig av de reflexklädda lagens väktare som står och vinkar. Mannen är invandrare och har svårt att få jobb och vet att ett fängelsestraff knappast förbättrar hans chanser att anpassa sig till det svenska samhället. Klart som fan han gasar.

Denna man drevs alltså att riskera sitt eget och andras liv för att få en stunds njutning. Jag har tidigare belyst problematiken kring Khat-importen i inlägget "Låt dem tugga" här på Inn.se, men den tål att upprepas. Numera får jag ta in absurda mängder vin, öl och sprit i Sverige. Jag har rätt att dricka mig medvetslös och får fortfarande fri sjukvård om något skulle gå snett. Om jag ligger och spyr på ett torg är det värsta som kan hända att jag får spendera natten i fyllecell. Om en somalier vill konsumera "sin" vardagsdrog, Khat, i en skyddad miljö (ofta i hemmet tillsammans med vänner), riskerar han fängelse och böter. Varför är det så?

Khat måste tuggas färsk (inom 48 timmar från skörden) och odlas främst i Holland och Storbritannien där det är lagligt. I Malmö kan man köpa färsk Khat lite varstans, främst i områden med mycket somalier, etiopier och eritreaner.

Låt dem tugga!

Länk till artikeln i Sydsvenskan

3 Comments:

Jonas Wiberg said...

Men en Khattuggare får väl också vård i Sverige oavsett så det argumentet verkar lite besynnerligt.

Men visst ska de få tugga på vad de vill. läste idag att Maria Larsson lägger 260 miljoner på "kriget mot narkotika", de pengarna skulle bli bättre att använda genom att distribuera gratis sprutor och annat istället för ett meningslöst krig som är förlorat innan det påbörjats.

Branta stigar said...

Javisst får de gratis vård, men det finns ju en viss tveksamhet till att uppsöka vården eftersom de riskerar fängelsestraff i samma veva.

Alkanen said...

Varför dela ut gratis sprutor? Jag har ingen lust att bekosta någon annans drogvanor.

Däremot bör försäljningsförbudet helt klart hävas så att de som vill kan köpa sprutor utan problem. En spruta kostar nånstans mellan 50 öre och fem kronor beroende på typ.

Det har de flesta råd med så det finns ingen anledning att blanda in staten och dess klåfingriga byråkrater i det hela. Inte för att det hade funnits något legitimt skäl att bekosta dylikt med skattepengar ändå.