onsdag, september 13, 2006

Utbildningsradion

Alla minns vi de, ofta patetiskt överpedagogiska, små filmsnuttar och program man ofta fick genomlida på grundskolan och gymnasiet. Övertydlighet var utbildningsradions signum och ofta handlade programmen om "vardagshjältar" eller "utlämnade" individer. Inte sällan syftade de på att ge oss elever en moralisk predikan om värderingar utifrån en ganska snedvriden värdegrund (inget fel på att propagera för solidaritet mot medmänniskor, men projekt finansierade med skattepengar ska inte försöka påverka unga sinnen med vänsterpropaganda).

Inför valet på måndag har de tydligen skickat ut en "valbox" innehållandes en DVD om valet 2006 och en DVD om socialismen som ideologi. Den sistnämnda ingår i en serie om sju filmer med namnet "drömsamhället". De övriga sex filmerna finns inte med i boxen. Efter att kritik riktats mot UR ber de om ursäkt på sin hemsida.


URs medverkan i valboxen. UR har tillsammans med Myndigheten för skolutveckling, Valmyndigheten och Riksdagen skickat ut en valbox med material för skolvalet 2006. I valboxen har UR levererat ett program av sju ur tv –serien Drömsamhället som beskriver socialismen, som ett exempel på en av de politiska ideologier som finns i ett modernt samhälle. Dvd:n visar hur ett sådant program ser ut och är ett exempel ur serien, så att man som lärare ska kunna bilda sig en uppfattning om serien och förhoppningsvis vilja titta på eller låna resten av serien. Alla program i serien finns tillgängliga på UR:s webbplats och på Myndighetens för skolutveckling webbplats, för att titta på direkt.
- Dvd:n innehåller endast ett program och en ideologi och inte exempel ur alla program, som det var avtalat, men syftet har varit att visa hur ett program är upplagt i hela dess längd. Vi har förstått att detta kan uppfattas som en preferens eller styrning åt något särskilt politiskt håll, och det beklagar vi och ber om ursäkt för. Det har aldrig varit vår avsikt. Vi har valt en ideologi av sju, men hoppas att man vill titta på hela serien där samtliga sju ideologier är representerade, säger Jacob Lyth, marknadschef på UR.



Vilket "sammanträffande".

0 Comments: