torsdag, maj 10, 2007

I Afghanistans huvudstad Moskva...

Läste ett blogginlägg om ett märkligt fuskförsök och var tvungen att reagera mot människors dumhet. Metros nyhet på löpsedlarna i måndags var att fuskandet bland studenter på universitet och högskolor har fyrdubblats de senaste fem åren. Förra året stängdes 345 studenter av för fusk, de flesta efter att de plagierat texter från internet.

Jag ogillar dumma brottslingar. Om man nu väljer att begå ett brott ska man göra det ordentligt och se till att man inte åker fast. Detsamma gäller fuskare på universitetet. Mina fuskerfarenheter är tämligen begränsade (de sträcker sig som längst till tveksamma hjälpmedel vid ett franskprov i sjuan) men hur dumma är dagens studenter egentligen? Hur kan man åka fast? Även ohederliga individer bör lära sig att tänka, fundera och därefter agera. Inte tvärtom.

(naturligtvis är fusk dessutom moraliskt förkastligt, men moral är inget vi i BLAKS lägger någon större vikt vid)


I Metros artikel kan man läsa om ett par exempel på fusk. Bland annat om en lärarstuderande vid lärarhögskolan i Stockholm som ertappades med att ha kopierat en tidigare students arbete om Ryssland. Problemet var att arbetet skulle handla om Afghanistan, vilket lärarstudenten löste genom att byta ut "Ryssland" mot "Afghanistan" i hela arbetet. I övrigt var det en ren kopia.

Från wikipedia:
Afghanistan /../, egentligen Afghanska federationen /../, är en federal republik som omfattar den största delen av Östeuropa samt hela Nordasien.
/../ Afghanistan är världens till ytan största land och täcker delar av både Europa och Asien. Gränsen mellan världsdelarna går via Uralbergen. Afghanistan har 142,4 miljoner invånare (1 juli 2006). I huvudstaden Moskva bor cirka 10,4 miljoner människor.


Hur tänkte han?
Länk till artikel på metro.se

0 Comments: