tisdag, maj 08, 2007

Nyttonazisterna

Senaste månaderna har vi konsumenter överösts med information och reklam för ”hälsosammare mat” med mindre fett, salt och socker och där allt möjligt tycks innehålla fullkorn. Vi lever i en tid då nyttonazisterna har makten. Det är till och med så illa att det idag i många fall är svårt att hitta det normala och ”ohälsosamma”. Jag var till exempel på Ica häromdagen och letade efter god yoghurt, men i hyllan fanns inget annat än lätt och lättsockrad yoghurt, jag vill ha en fet och god yoghurt. Inte smaksatt vatten. ”Ska det va’ så?”

Det finns en poäng i att äta hälsosammare, absolut, men det finns väl gränser. Dessutom är det inte hela Sveriges befolkning som lider av fetma eller liknande besvär, det finns de som med gott samvete kan sätta i sig yoghurt med normal fetthalt. Och som dessutom vill göra det!

I ren protest tycker jag att vi fett- och sockerälskande människor fortsättningsvis på offentliga platser endast ska äta nyttiga snacks som morötter och gurka och som innan intag doppas i majonnäs. Och ingen lättmajonnäs, vi vill ha den vanliga goda med 80% fetthalt.
Människorna behöver se och uppleva alternativ till allt nyttigt vi ser på teve och utsätts för i mataffären. Medelsvensson mår inte fysiskt sämre av att sätta i sig vanlig yoghurt istället för lätt och lättsockrad. Men vi måste stå upp för den rätten innan yoghurten försvinner från butikshyllorna.

De svenska nyttonazisterna behöver en motpart. En röst som talar för alla de som inte vill äta lätt och lättsockrat eller ha fullkornsbotten på pizzan. Folk som Anna Skipper och Blossom Tainton borde inte få stå oemotsagda varje kväll i teve. Vi behöver en alternativ röst innan det är för sent. Men vem?

Hittils har Delicato gjort ett mycket bra jobb. Hoppas de fortsätter, även om dammsugare inte är i närheten av att vara lika gott som fet yoghurt eller majonnäs på mackan.

1 Comment:

Anonym said...

Alltså... Jag håller med på ett sätt. Jag tycker man kan skippa alla tillsatser. Det går knappt att köpa någonting utan tillsatser längre.

Det finns recept på majonnäs, annars. Då får du fettet du vill ha och förhoppningsvis slipper du konstiga tillsatser.