söndag, oktober 08, 2006

Ännu en anledning...

...att byta till Linux! Microsoft har nyligen delat ut sin prestigefyllda utmärkelse ”Most Valued Professionals” till företaget bakom tillägget "Messenger Plus" vilket används för att ge MSN Messenger fler funktioner. Problemet är att Messenger Plus innehåller ett otäckt adware-program, Lop, som genererar irriterande pop-uprutor och märkliga ikoner på skrivbordet. Microsoft ser inte detta som ett problem eftersom man "kan välja att inte installera sponsorprogrammet vid installationen". Att man direkt stödjer ett företag som finansierar sin verksamhet med adware och indirekt stödjer ett adware-program verkar inte betyda något.

Microsoft tänker inte som vi användare gör. Å ena sidan utvecklar de dyra verktyg för att förhindra att spy- och adware kommer in i våra datorer (och begränsar vår användarfrihet med märkliga säkerhetsfunktioner), å andra sidan hyllar de företag som använder adware för att tjäna pengar. Motsägelsefullt, javisst, men det är ju knappast första gången det händer.

Gör som den norska staten och ge de fria alternativen en chans. Om du tycker att steget från Windows till Linux är för stort, byt iallafall ut de program som har likvärdiga alternativ till Windows. Den säkra webbläsaren Firefox bör vara ett självklart val, likaså det fria alternativet till Office, Openoffice.org.

För de som vill testa Linux är Ubuntu ett mycket bra alternativ. Enkelt att installera och använda, skapat av användare för andra användare som förstår vad man är ute efter. Linux gör ingenting med din dator som du inte säger åt det att det ska göra. Det kan vara rätt skönt att veta, till skillnad från Windows som gör lite som det själv vill.

0 Comments: